Sukat sutjakasti jalkaan

Pukeutumisen apuvälineitä esiteltiin Markkulassa 25.2.2016

TUKISUKKA JALKAAN SUTJAKKAASTI

Anssi Herttua Tmi Leidarista vieraili Vantaan Invalidit ry:n askartelukerhossa kertomassa pukeutumisen apuvälineistä. Tukisukan saaminen jäykkään jalkaan onkin monelle jokapäiväinen taidonnäyte. Pukeutumiseen joudutaan toisinaan käyttämään maksullistakin ulkopuolista apua. Omatoimisuuden lisääminen saattaa kuitenkin onnistua apuvälineiden avulla. Herttua esitteli vetolaitteita tukisukille ja -hihoille sekä pukeutumiskoukkuja ja -puikkoja. Tutustuimme myös sähkökäyttöiseen sukan tukisukan poistajaan. Tuotteisiin voi tutustua lähemmin nettisivuilla www.leidari.fi. Nettikaupan osoite on ficsu.omaverkkokauppa.fi. Esitepyynnöt ja tilaukset voi tehdä sähköpostilla asiakaspalvelu@leidari.fi tai puhelimitse 045 121 9573.

Yksilöllisesti sovitettu tukisukka tukee jalan verenkiertoa. Tukisukka onkin hyvä pukea jalkaan sängystä noustessa ennen jalan rasittamista. Tavalliselle sukalle tarkoitettuja vetolaitteita saa terveysasemaltaan. DressBuddy Combi -apuvälinesettiin kuuluu vetolaite, kitkamatto ja liukusukka. Setin hinta on 350 euron luokkaa koosta riippuen. Pohkeen paksuus kuuluu mitata koon määrittämiseksi, vakiopituuksia on kolme, mutta apuvälineitä toimitetaan tarvittaessa myös mittatilauksena. Anssi Herttua tähdensi, että sukan saa sekä puettua että poistettua pyörätuolissa istuen tai sängyssä maaten tähän soveltuvalla apuvälineellä, vaikka jaloissa ei olisi liikkuvuutta. Pukeutumispuikolla saa toispuolisesta liikepuutoksesta kärsivä vedettyä paidan päälle ja pois. Puikkoa voi käyttää myös tavallisen nilkkasukan poistamiseen. Takin riisumista helpottava vaatenaulakkokin kuuluu valikoimaan.

"Keltaiset pallot aamulla, siniset pallot illalla", tiivisti Anssi Herttua DressBuddy Combin käyttöä. Jokainen käyttää sellaista tapaa kuin itsestä hyvältä tuntuu. Laitteessa on hyvä tarttuvuus, mutta se ei revi sukkia. Harjoittelemalla voi laitetta käyttää itsenäisesti polvi- tai reisipituisten tukisukkiensa pukemiseen ja poistamiseen. Polvipituisen sukan kiinnitys tehdään sukan resorin yläosasta, sääripituista sukkaa taitellaan hieman kaksinkerroin. Tukisukka voi olla avo- tai umpikärkinen. Kumihanskoja voi käyttää apuna. Jos nilkankohta on hyvin tiukka, voi käyttää apuna tähän kohtaan ujutettua liukusukkaa, josta toinen puoli kulkee jalkaterän alta. Sukan saa irrotettua jopa avustajakoiran avulla. Netistä on käytettävissä havainnollinen tanskankielinen opetusvideo osoitteessa https://youtu.be/KC673DsGQHE.

 Jouni Kaukonen