Valion juustotehtaalla

MIESTEN JUTTU  VALION VANTAAN JUUSTOTEHTAALLA KE 09.12.2015

Miesten juttu jatkui käynnillä Valion Vantaan juustotehtaalla. Osallistujia oli Vantaalta 6 ja Helsingistä 2.

Elina Kiiliäinen esitteli Valion toimintaa. Valio on perustettu vuonna 1905 Hangossa osuusliikkeenä.
Artturi Ilmari Virtanen johti Valion laboratoriota 1921-1970 - hän sai Nobelin kemianpalkinnon 1945.

Valion muodostavat 9 osuuskuntaa, joihin kuuluu 7500 maidon tuottajaa. Vuodessa vastaanotetaan noin 1888 miljoonaa litraa maitoa.
Tavoitteena on omistajien elinkeinon ylläpitäminen. Tuottajille maksetaan maidosta sama hinta koko maassa.
Valion arvo on 'Teemme parasta'. Vastuullisuus on tärkeä periaate.
 
Suomessa Valiolla on 5 juustolaa, 6 tuoretuotetehdasta, mehutehdas ja hillotehdas.
Myös Virossa ja Venäjällä on tehtaita.

Valio ei enää valmista jäätelöä, se tuotannon osa on myyty Nestlelle.
Vanhin edelleen myynnissä oleva tuorejuustolaatu on Koskenlaskija, joka on ollut tuotannossa jo 82 vuotta.

Henkilöstöä on Suomessa noin 3600, Venäjällä noin 400, Baltian maissa noin 400, Ruotsissa 50, Usassa 23 ja Kiinassa 7.
Valion liikevaihto on noin 2 miljardia euroa vuodessa. Kilpailijoista esimerkiksi Arlan liikevaihto on 11 miljardia ja Nestlen noin 75 miljardia euroa / vuosi.

Vantaan tehdas on otettu käyttöön 1972, juustovarasto jo 1963. Työntekijöinä on valiolaisia 165, muita ulkoistettuja noin 70 (siivous, sähkö).
Vuonna 2014 kiinteän juuston tuotanto Vantaalla oli 11815 tonnia, josta ulkomaille vietiin 3158 tonnia, tärkein vientimaa oli USA.
Sulatejuuston tuotanto oli 11800 tonnia, josta ulkomaille vietiin noin 8800 tonnia, tärkeimpänä vientimaana Venäjä. Nyt Venäjän boikotointi estää viennin.

Juuston kypsennyksessä lämpötila vaihtelee kypsennysvaiheen mukaan. Valmiin juuston varastointilämpötila on 8 astetta.
Sulatejuuston valmistuksessa se kuumennetaan aluksi 90 asteeseen ja myöhemmin tapahtuu vielä ns. UHT-kuumennus 140 asteeseen. Pöpöt siis kuolevat taatusti valmistuksen aikana.

Elinan esitellessä Valion toimintaa nautimme kahvin kanssa suolakeksejä ja neljää Valion juustolaatua.
Kaksi pehmeää homejuustoa ja kaksi pidempään kypsennettyä juustoa maistuivat hyviltä.
Esittelyn lopuksi Elina antoi vietäviksi kylmälaukun täynnä juustolajitelmia. Niistä saa oivia arpajaisvoittoja! Olipa maittava käynti.

Heikki Aulio 09.12.2015